2016. február 27., szombat

Lételemem a tánc

Legyen tánc!
Ha meghallod azt, hogy salsa vagy bachata, mi jut eszedbe? Az emberek többségének ilyenkor a fűszeres szósz képe dereng, vagy teljes homály fedi a kifejezéseket, de van egy egyre növekvő számú csoport, akire ezek a szavak olyan hatással vannak, mint másra a drogok.
A salsa Kubából származó, rendkívül dinamikus és ösztönök által vezérelt latin tánc, melynek szépsége a forgásokban és különböző összetett figurákban rejlik, ennek sokkal lágyabb, érzékibb párja a Dominikából elterjedő bachata, amiben a csípők lengése és a karok mozdulatai a leghangsúlyosabbak.
Bár Pécsett, egyetemi szinten még mindig kevesen vagyunk jelen a tánc világában, mégis azt mondhatom, hogy a fiatalok is egyre nagyobb számban bővítik a táncoslábú közösséget. Mit is jelent nekünk ez a fajta testmozgás, milyen hatással vannak jellemünkre, hétköznapjainkra és tanulmányainkra az általa felkínált lehetőségek? Saját és hallgatótársaim tapasztalatai, érzései alapján igyekszem betekintést nyújtani ebbe a latin temperamentummal fűtött világba.
Pécsett ebben a stílusban négy-öt féle klub tanfolyamai közül lehet válogatni különböző nehézségi szinteken (az abszolút kezdőtől a haladóig), de bármelyik csapat mellett dönt is az ember, kisebb apróságokat eltekintve ugyanazt kapja.
Mit is ad a latin tánc?
Közösséget kovácsol. – Azt tapasztalom, hogy a táncos társaságok befogadóak, általában nyitottak, felszabadultak és a nevetés is mindig garantált, egy helyen megfér a fiatal egyetemista és a korosodó nyugdíjas is, könnyen szert lehet tenni új ismeretségekre, barátokat találhatunk és szorosabb kapcsolatok kialakulására is van esély.
Lenyűgöz. – Majdnem minden hónapban sor kerül egy egész estés, éjszakába nyúló rendezvényre. Ha éppen nem vagyok a parketten, szeretem csak úgy nézni, ahogy a többiek mozognak. Kicsit olyan az egész, mint a filmekben, a felfokozott hangulat, a pörgős dallamok, a fülledt teremben suhanó párok látványa mindig azt az érzetet kelti bennem, hogy akár Kubában vagy Dominikán is lehetnénk.
Segít a stressz kezelésében. – Ha rossz pillanatainkat éljük meg, a gondok elől elmenekülhetünk órára, ott elfelejtjük, hogy előtte mi bántott. A tánc kikapcsol, közben csak a mozdulatokra összpontosítunk, az elméből kiürülnek a rossz gondolatok, a zene lüktetése felráz vagy elandalít, ahogy a ritmus átjárja a testet, úgy szűnnek meg a problémák által okozott görcsök.
Felfrissíti a szellemet. – Ha megtaláljuk az egyensúlyt a kötelességek és a szabadidős tevékenységek között, akkor a könyvek, a fojtogató tanulnivaló, és a pattanásig felgyülemlő feszültség ellen kitűnő orvosság lehet a kiadós mozgás. A figurák megvalósítása közben a test elfárad, a fizikai kimerülés után újult erővel lehet visszaülni az elsajátítandó anyagmennyiség fölé és könnyebben megy a tanulás.
Szabadság. – A latin táncokból fakadó ösztönösségnek köszönhetően ez a tevékenység nemcsak önfeledt szórakozást nyújthat, hanem az önkifejezést, önmegvalósítást is elősegíti. Mivel nem mindenki egyforma, az alaplépéseken kívül nincsenek előírva szigorúan követendő kombinációk, a táncos kihasználhatja a zene adta lehetőségeket, személyre szabhatja a mozgást és különböző motívumokkal kedvére díszítheti a figurákat.
Bizalmat és önbizalmat ad. – Amikor belecsöppentem a táncórák forgatagába, azt vettem észre, hogy a hölgyeken látni, tisztában vannak vonzerejükkel függetlenül attól, melyik korosztályba tartoznak. A szépség kortalan és a kisugárzásban rejlik, a tánc segít ezt felfedezni azzal, hogy ad egyfajta magabiztosságot. Ha ez megvan, a nő könnyen vezethetővé válik a táncban, mert már nem fél közel engedni a partnerét, kétségek nélkül fordul hozzá és rá meri bízni magát, odaadva neki az irányítás jogát.
Két éve, hogy elkezdtem ezeket a mozgásformákat elsajátítani és ennek a világnak a részévé váltam, azóta lételememmé vált a tánc. Ma már nem tudom elképzelni úgy a napjaimat, hogy ne találjak alkalmakat arra, hogy a zenével eggyé válva hódolhassak ennek a szenvedélyemnek, és ha nélkülöznöm kell az órákat, kimarad egy hosszabb időszak, akkor valóban azt érzem, hogy elvonási tüneteim vannak. A tánc által személyiségem formálódott, gyakrabban nevetek, megtanultam hinni magamban és másokban, türelmet gyakoroltam. Egy szóval boldogabb vagyok, amióta a tánc az életem alkotóeleme, ezért mindig azt mondom, hogy legyen tánc! (legalább hetvenéves koromig).

(A cikk nyomtatásban megjelent a Pécsi Tudományegyetem EHÖK Magazinjának februári számában.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése