2017. február 10., péntek

Az erotika színei – A szürkétől a bíborig
Manapság a könyvesboltokban és az online árusító felületeken egyre több erotikus könyvvel találkozhatunk, melyek nők ezreit sarkallják olvasásra. Vajon, mi nők, miért faljuk ezeket a típusú olvasmányokat, milyen hatásaik vannak ránk és a társadalomra?
A szürke ötven árnyalatának filmvászonra kerülése hozott igazán nagy változást az erotikus irodalom virágzásában. Bár véleményem szerint sem a könyv, sem a film nem mondható érzékinek, hiszen a durva szóhasználatok és a lapos történet elrontják ennek a hangulatát, mégis hatalmas sikert aratott, nézettségi és olvasottsági rekordokat döntött. Azóta 30%-kal nőtt az erotikus könyvek eladása és kutatók a vizsgálataik alapján rájöttek, hogy bizonyos befolyást gyakorolt a társadalomra ez a jelenség. A Journal of Women's Health című lapban publikált kutatások alapján a következő eredményekre jutottak: Fiatal nőknél előfordult, hogy étkezési zavarok léptek fel ezen olvasmány miatt, a megkérdezettek 75%-a bevallotta, hogy önsanyargató koplalás és fogyasztó tabletták segítségével próbált megszabadulni néhány felesleges kg-tól. Ezek a nők tudatosan vagy tudat alatt olyan férfiakhoz vonzódtak, akiknek agresszív hajlamaik voltak, bántalmazták a párjukat, így ezek a nők kapcsolaton belüli erőszak áldozataivá váltak. Az olvasóknál 34%-kal nőtt annak az esélye, hogy párjuk betegesen féltékeny legyen. A könyv hatására a hölgyek nagyobb affinitással alakítottak ki abúzív viszonyokat és kockázatos, egészségre, testi épségre veszélyt jelentő szexuális kalandokban vettek részt. Ha valaki egyébként is hajlamos volt önpusztító tevékenységre, a könyvek csak fokozták ezeket a tüneteket. Azoknál, akik a Szürke minden árnyalatát elolvasták nagy százalékban alkoholfogyasztási problémák merültek fel, havonta minimum hatszor ittak túlzott mennyiségű alkoholos italt, ezen felül 63%-uk túlságosan kicsapongóvá vált. A trilógia nemcsak a fiatalabb korosztályra volt hatással, az 50 év felettiek körében kialakult az úgynevezett „szürke ötven árnyalata-effektus”, melynek lényege, hogy az idősebbek „felfedező utakra” indultak az addig ki nem próbált dolgok ösvényén, eközben megfeledkeztek a kondom használatáról, táptalajt adva a fertőzéseknek, így az ő körükben nagyobb számban terjedtek a nemi betegségek.
Ennyi negatív hatás után feltehetjük magunkban a kérdést, hogy ennek ellenére miért olvasnak a nők erotikus irodalmat? Ne felejtsük el, hogy ezek a megállapítások csak erre az egy könyvre korlátozódtak. Más olvasmányok, melyek finomabb szövegkörnyezetben, vulgáris szavakat kihagyva, érzéki kifejezésekkel jelenítik meg előttünk az erotikus tartalmakat, izgalmas történeteket fűznek a nem hétköznapi szexuális magatartások köré is, pozitív hatással lehetnek a nőkre. Ezek a regények különleges világot teremtenek meg ennek a témának a feltérképezéséhez, melyek kiszámíthatatlan helyzetekkel keltik fel érdeklődésünket és meglepetésekkel húzzák keresztül a számításainkat, ami elegendő ahhoz, hogy magával ragadják a női olvasókat. Mivel ezekben a sztorikban nincsenek zavaró tényezők (pl: figyelmen kívül hagyják az egészségügyi szükségleteket), csak a téma kibontására koncentrálnak, ezért a házas életet élők körében gyakran azokat az elmaradt dolgokat pótolják az ilyenfajta könyvek bújásával, melyek hiányoznak a hétköznapjaikból: romantika, előzékenység, szeretkezés és tündérmese. A női fantázia sokkal élénkebb, mint férfi, sokkal könnyebben tudják elképzelni a jeleneteket képek nélkül is, ezért az írott erotikus szövegek olyan hatással lehetnek a nőkre, mint a férfiakra a felnőtt filmek. Bizonyított tény, hogy azok a hölgyek, akik érzéki tartalmú könyveket olvasnak, párkapcsolatukban kezdeményezőbbekké válnak, jobban fel tudják kelteni partnerük figyelmét, új dimenziókat tudnak megnyitni az együttlétek alatt. A kutatásokban megkérdezett férfiak is alátámasztják, hogy pozitív hatással van a nemi életükre ez a jelenség, így az erotikus könyvek olvasása hozzájárul a felszabadultabb, kiegyensúlyozottabb szexuális élethez. A nem hétköznapi szexuális formák bemutatása segít abban, hogy ezek a nők le tudják dönteni a gátlásaikat és merjék vállalni magukat, mert a történetek által látják, hogy nemcsak nekik vannak különleges vágyaik és nekik megfelelő kapcsolatokat alakíthatnak ki.

Számos pozitív és negatív hatás mellett beláthatjuk, mint ahogy éremnek, ennek is két oldala van, ezért ha kezünkbe veszünk egy erotikus tartalmakkal teli könyvet, érdemes utána nézni és végiggondolni, hogy ránk milyen befolyással lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése