2013. március 15., péntek

Hóhelyzet...


Egy nap története


Nem szoktam hétköznapi élményeket, nem "irodalmi jellegű" műveket megosztani, de ez a nap annyira sokkoló, fárasztó, kalandos és hihetetlenül hosszú volt, hogy most megteszem.

Tegnap du. 2 órakor Pécsről Zalaegerszeg felé induló busz, ma du. 2kor, 24 óra után, 21 óra késéssel megérkezett Zalaszentbalázsra!
20perccel az indulás után már Szentlőrinc előtt dekkoltunk 3 órát, mert egy kamion árokba borult, egy busz ütközött több személyautóval. Aztán egy árokba borult busz miatt eltereltek minket, így este 6-ra sikeresen Szigetvárra érkeztünk, ahol felszedtük a Nagyatád felé utazókat, mivel az ő buszuk már nem jött tovább. Patosfa előtt ismét 3-4 óra várakozás, mert árokba csúszott egy kamion és egy tűzoltó autó. Végül nem engedtek minket tovább , csak a legközelebbi faluig, (ahogy a Zalaegerszegről Pécs felé utazókat sem), így Lad település vendégszeretetét élvezve, 5 busznyi ember bezsúfolódott este 11kor egy tornaterembe, ahol kb 6-8 szivacs jutott 200 emberre, és székeket is csak órák múlva kaptunk, hogy ne a hideg padlón kelljen ülni. Csak a meleg tea segített, .a katasztrófavédelmisek annál "többet", mert megszántak minket 3kg kenyérrel, hogy legalább szendvicseket tudjanak nekünk készíteni, és egy csomag keksszel is megfejelték az adagunkat, majd otthagytak minket. Aludni természetesen nem sokat tudtunk. Az ígéretek ellenére a hótolók ráértek hajnalban elindulni,  Reggel 7órakor a Pécs felé menőket kerülővel elengedték, ezért bennünk is felcsillant a remény, hogy elindulhatunk a másik irányba. Én kis naiv azt gondoltam, hogy délre hazaérünk :D 8 órakor egy hótoló kíséretében nekilódulhattunk 3 busszal az útnak. Nagyatádig csak egy árokba borult kamion kimentését kellett megvárni. Onnan ismét kerülővel tovább mehettünk. Böhönye előtt újabb kamion... Vése előtt egy hatalmas hóátfúvásban sajnos a buszunk sem bírta, lerobbant, ami nem történt volna meg, ha az előttünk haladó hótoló nem felemelt lapáttal közlekedik. Szerencse, hogy 3 busszal indultunk el, így átszállhattunk, miután átküzdöttük magunkat a fél méteres hókupacon. Egy kis hókotró traktor mentett ki minket, de nem jutottunk sokáig, mert a falu másik végén 2 autó ragadt a hóban az út közepén. Össznépi szurkolást tartottunk, hogy az MTZ ki tudja őket húzni, és tovább tudjunk menni. Sikerült! Onnan már szinte sima ügy volt eljutni Nagykanizsára, és már csak egy köpésre voltunk az otthontól.

A káoszban is volt azért valami szépség: Az, ahogyan egymást segítettük. A buszsofőrök kiharcolták az elhelyezésünk. A szálláshelyen előkerült az összes telefontöltő, amit meg lehetett osztani, felváltva töltöttük a telefonokat, hogy haza tudjunk szólni, épségben vagyunk. Volt aki teát segített tölteni, volt aki nem evett, hogy más ehessen, volt aki egy-egy jó szóval biztatta a másikat. A hótorlasz közepén átvették a fiúk a csomagjainkat. A buszon, akinek nem merült a telefonja átadta másnak, hogy tudjon telefonálni. Próbáltuk megőrizni a türelmünket, és viccelődve egymást lelkesítve túljutni az egészen. Minden tiszteletem a buszsofőröké, akik mindent megtettek, hogy épségben hazaérjünk, a mindig intézkedtek, ha gond volt, és a lehető legtöbb helyen álltak meg, hogy otthonunkhoz legközelebb szállhassunk le.

És a legjobb...  A történet vége: Otthon anyukám finom, forró levese várt! :)

2013. március 6., szerda


Elmúlt
Nem az az ember vagy, kit megismertem,
Most egy idegen ül itt mellettem.
A megszokott társaságot figyelembe sem veszed,
Az együtt töltött idő kárba veszett.
Nem számíthat senki rád, tovaszállt a vidámság,
Megfakult már a régi barátság.
Kérdezel még, bár a válasz már nem érdekel,
Közönyöd felém rettenetes.
Mintha kényszerítenének, néha mosolyt csalsz arcodra,
De inkább elfordulok a bájolgástól undorodva.
Mit egyszer naivan örök-erősnek hittem,
Mint papírlapot, most széttéptem.
Képzeltem csak, vagy tényleg barátok voltunk?
Válaszolnék…
De már lényegtelen, mert elmúlt…
2013. március 5. 

Tavaszcsalogató
A sötét elvitte a színeket, kopárság szomorítja szívemet,
A tél börtönbe zár, oldódjon fel bilincsem hát!
Borús felhők menjetek, a hideg szél fújjon bennetek,
Bújj elő napsugár, hozz mindent, mi vidám!
Gyere, gyere, kikelet add vissza viruló lelkemet,
Ébredj álmos világ, hogy lelkem szabad lehessen már!
2013. február 27.